Ohh, je gebruikt Internet Explorer...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Over de Mantelzorgtest

De Mantelzorgtest in Tilburg

Gemeente Tilburg en samenwerkingspartners uit de stad zetten zich gezamenlijk in voor de mantelzorger.

Uit eerder onderzoek in Tilburg is naar voren gekomen dat de vraagverlegenheid van mantelzorgers groot is. Vaak wordt er pas hulp gevraagd als de mantelzorger al overbelast is. Hierdoor zijn mantelzorgers vaak niet in beeld. Ook voor zorgprofessionals blijkt het lastig deze doelgroep te bereiken.

Door deze tool gezamenlijk met partners aan te bieden kunnen mantelzorgers zelf aangeven welke mantelzorgtaken zij uitvoeren, wat de frequentie en belasting daarvan is en welke taken zij eventueel kunnen en willen overdragen aan anderen of krijgen zij aanbod te zien wat zij in de gemeente Tilburg kunnen inzetten.

Hiermee hopen we de bereikbaarheid en belastbaarheid van de mantelzorgers te vergroten zodat ze het langer vol kunnen houden en er dus minder snel beroep wordt gedaan op professionele zorg.

De Mantelzorgtest

De Mantelzorgtest geeft inzicht in hoeveel tijd en energie mantelzorg kost en of er nog genoeg tijd over is voor ontspanning, werk en andere verplichtingen. Ook helpt de Mantelzorgtest met een persoonlijk hulpaanbod: van praktische tips tot mogelijkheden om hulp in te schakelen.

De Mantelzorgtest wordt aangeboden door Stichting Mantelzorgtest. De Mantelzorgtest is ontwikkeld door zorgverzekeraar CZ, met medewerking van het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars hebben een eigen variant, aangevuld met hulpaanbod specifiek voor hun verzekerden.

Naast de landelijke Mantelzorgtest zijn er ook gemeentelijke varianten. Deze zijn gemaakt in samenwerking met gemeenten en lokale zorg- en welzijnsorganisaties. Vanuit de landelijke versie of de variant van de zorgverzekeraar kan gekozen worden waar iemand woont, zodat het algemene aanbod wordt aangevuld met lokale dienstverlening.

Wilt u als gemeente meedoen en ook voor de mantelzorgers in uw gemeente het lokale aanbod van hulp en ondersteuning in de Mantelzorgtest beschikbaar maken? Stuur een mail naar info@mantelzorgtest.nl en we nemen contact met u op.